Montagehandleiding houten kozijnen (vervangen)

Stappenplan kozijn vervangen

1. Inmeten

U meet de breedte en de hoogte altijd aan de buitenzijde van het kozijn.
Meet horizontaal in op drie verschillende punten tussen de zogenaamde dag (van metselwerk tot metselwerk). De kleinste maat is leidend. Haal 5 millimeter van de kleinste maat af.
Meet daarna het kozijn verticaal. Dit doe je ook op drie verschillende punten. Ook hier is de kleinste maat leidend. Meet vanaf onderkant bestaand kozijn tot het metselwerk (boven het kozijn). Haal 5 millimeter van de kleinste maat af.
Mocht het bestaande metselwerk erg slecht zijn dan kunt u ook een grotere speling aanhouden (naar eigen inzicht).

2. Sloop van het oude kozijn

Bij de sloop van een oude kozijn begint u met het verwijderen van de draaiende delen (ramen en/of deuren). Bij kozijnen met vast glas snijd u eerst de kitrand los met een lang stanleymes. U verwijdert de glaslatten en daarna het glas met een zuignap. Hierna verwijderd u de eventuele tussenstijlen en dorpels door ze op 2 plekken schuin door te zagen. U haalt het stuk dat u heeft gezaagd er tussenuit, zodat u de stijlen en dorpels verder kunt verwijderen (deze kunt u nu losbreken). Hierna verwijderd u de buitenstijlen en de dorpels van het kozijn op dezelfde manier. Probeer bij het slopen van de buitenstijlen en de dorpel de bestaande spouwlat te behouden! Laat het eventuele bestaande lood boven het kozijn op zijn plaats zitten en haal het oude kozijn eruit.
Let bij het verwijderen van een bestaand kozijn goed op of het bestaand metselwerk/rollaag boven het kozijn nog goed op zijn plaats zal blijven zitten!!! Een kozijn mag geen dragende functie hebben, maar dat is geen garantie dat uw huidig kozijn op dit moment uw metselwerk erboven op zijn plaats houdt.

3. Het nieuwe kozijn plaatsen

Bij het plaatsen van het kozijn is het belangrijk om de speling aan de zijkanten gelijk te verdelen, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is. Breng eerst een expanderende compri-band aan rondom het kozijn, aan de buitenzijde voor het in de muur te plaatsen. Het kozijn moet waterpas en haaks gesteld zijn, zodat je geen problemen krijgt met de bewegende delen. Als het kozijn in de muuropening is geplaatst, is het de bedoeling dat één persoon het kozijn op zijn plek houdt. De andere persoon kan het kozijn dan vast schroeven met speciale kozijnschroeven. (aanbevolen schroefafstand is max. 400mm h.o.h. in de kozijnstijlen)

Kozijn met gesloten ramen/deuren monteren. Let op dat de hang- en sluitnaden rondom evenwijdig blijven en niet veranderen, eventueel dit controleren met een glasblokje. Controleer na het vastschroeven van het kozijn de correcte werking van de draaiende delen.

4. Afpurren en aftimmeren

De ruimte die overblijft na het monteren van het kozijn, moet rondom afgepurt worden vanuit de binnenzijde. Je spuit de ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur. Als de pur droog is, snijd u de randen af. Hierna kunt u de kozijnen aan de binnenkant aftimmeren en is het kozijn qua montage klaar!

5. Kozijnen met Ekosiet/DTS/composiet onderdorpel

Ondersteuning
Zorg ervoor dat er een maximale ondersteuning van de dorpel plaatsvindt zodat de dorpel niet kan doorveren of rond kan gaan staan. Als de dorpel kan doorveren komt er extra nadelige belasting op de verbindingen.

Verankering
Zorg er altijd voor dat er geschikte ankers geplaatst worden op maximaal h.o.h. 300 mm van elkaar en startend op 150 mm vanaf de dagkant van de eindstijl. Zorg ook voor ankers links en rechts onder de tussenstijlaansluiting op 100 mm van de dagmaat. Verdeel in het geval van tussenstijlen de ankers ook op maximaal h.o.h. 300 mm.

6. Aandachtspunten

Hang- en sluitwerk niet schilderen en bouwresten direct verwijderen.
Tochtwering / kaderrubbers niet schilderen.
Beglazen conform NEN3576.
Onderhoud conform voorschriften.